Τεχνητό Μαύρισμα (Σολάριουμ): Μύθοι & Αλήθειες
Το τεχνητό μαύρισμα αποτελεί μια πρακτική εναλλακτική λύση στην ηλιοθεραπεία και έχει φανατικούς οπαδούς σε όλο τον κόσμο, και ιδιαίτερα στις χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, όπου η ηλιοφάνεια είναι περιορισμένη τους περισσότερους μήνες του χρόνου.
Επιπτωσεις Υπεριωδους Ακτινοβολιας Στην Υγεια
Οι βιολογικές επιδράσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας στον ανθρώπινο οργανισμό δεν εξαρτώνται από την πηγή προέλευσής της.
Εξαρτώνται κυρίως από την ένταση της ακτινοβολίας και από τη σχετική φασματική απόκριση κάθε μήκους κύματος στο να προκαλέσει ένα βιολογικό φαινόμενο.
Πιθανές Επιπτώσεις:
- Ερύθημα (κοκκίνισμα του δέρματος)
- Ηλιακό έγκαυμα
- Μαύρισμα
- Φωτοαλλεργικές αντιδράσεις
- Παροδικές βλάβες στα μάτια, όπως ερεθισμός, έντονη δακρύρροια, αίσθηση ξένου σώματος, δυσκολία στην όραση, κ.α.
Οι παραπάνω επιπτώσεις οφείλονται κυρίως στη UVA, άλλες στη UVB, ενώ σε άλλες συμβάλλουν και οι δύο.
Υπεριωδης Ακτινοβολια και Βιταμινη D
Η πιο ωφέλιμη επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας στην υγεία του ανθρώπου είναι η σύνθεση της βιταμίνης D, η οποία είναι απαραίτητη για το μεταβολισμό του ασβεστίου και για την υγεία των οστών.
Υπάρχουν επίσης ενδείξεις πως η έλλειψη της βιταμίνη D συμβάλει στην καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος και ενισχύει την καρκινογένεση.
Η σύνθεση της βιταμίνης D στο δέρμα ενεργοποιείται μόνο από τη UVB ακτινοβολία.
Μαυρισμα
Το δέρμα μας μαυρίζει προκειμένου να προφυλαχθεί από την περαιτέρω βλαπτική επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας.
Με άλλα λόγια το μαύρισμα αποτελεί αμυντικό μηχανισμό προστασίας του ανθρώπινου δέρματος.
Η υπεριώδης ακτινοβολία διεγείρει τη μελανίνη που ήδη υπάρχει στο δέρμα ενώ σχεδόν ταυτόχρονα ενεργοποιείται η σύνθεση καινούργιας μελανίνης στα μελανοκύτταρα. Και έτσι αποκτάτε αυτό το σοκολατένιο χρώμα!
Τυποι Δερματος
Οι τύποι δέρματος κατηγοριοποιούνται σύμφωνα με την κλίμακα Fitzpartick. Οι ανοιχτόχρωμοι τύποι δέρματος έχουν λιγότερη μελανίνη.
Για το λόγο αυτό οι άνθρωποι με ανοιχτόχρωμο δέρμα δεν μαυρίζουν πολύ και έχουν μεγάλο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνων του δέρματος.
Οι σκουρόχρωμοι τύποι δέρματος, με περισσότερη μελανίνη αποκτούν βαθύ μαύρισμα και είναι περισσότερο ανθεκτικοί στην υπεριώδη ακτινοβολία.
'Ολες οι επιδερμίδες δεν μπορούν να εκτεθούν το ίδιο χρονικό διάστημα στην ακτινοβολία UVA. Για παράδειγμα κάποια με ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 6 με 7 λεπτά στις πρώτες συνεδρίες.
Φωτοευαισθησια
Κάποιες φαρμακευτικές ουσίες (αντιβιοτικά, διουρητικά, αντιφλεγμονώδη κ.α.) αλλά και ουσίες που χρησιμοποιούνται στα καλλυντικά και τα αρώματα μπορούν να προκαλέσουν ευαισθησία του δέρματος στην υπεριώδη ακτινοβολία.
Η λήψη αυτών των ουσιών σε συνδυασμό με την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία προκαλεί την φωτοευαισθησία του δέρματος.
Το τεχνητο μαυρισμα (Σολαριουμ)
Το τεχνητό μαύρισμα έγινε εξαιρετικά δημοφιλές κυρίως από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 και μετά. Το μαυρισμένο δέρμα πλέον θεωρείται βασικό χαρακτηριστικό του όμορφου και υγιούς ανθρώπου και είναι επιθυμητό από τους περισσότερους.
Τα σύγχρονα μηχανήματα τεχνητού μαυρίσματος χρησιμοποιούνται ευρύτατα και παραδόξως θεωρούνται ασφαλέστερη επιλογή για μαύρισμα σε σχέση με την ηλιοθεραπεία.
Ποιοι Πρέπει να Αποφύγουν Το Σολάριουμ;
Όσοι έχουν:
- Ηλικία μικρότερη των 18 ετών.
- Τύπο δέρματος Ι (τάση να εμφανίζουν φακίδες, φυσικό χρώμα μαλλιών κόκκινο, αδυναμία μαυρίσματος ή μαυρίζουν μόνο αφού καούν από τον ήλιο, ή καίγονται εύκολα στον ήλιο).
- Περισσότερους από 16 σπίλους (διαμέτρου μεγαλύτερης των 2 mm) στο δέρμα τους ή ασύμμετρους και ακανόνιστου σχήματος σπίλους διαμέτρου μεγαλύτερης των 5 mm με διάφορα χρώματα και ανώμαλα όρια.
- Ιστορικό συχνών σοβαρών ηλιακών εγκαυμάτων κατά την παιδική ηλικία.
- Ηλιακό έγκαυμα (ερύθημα).
- Δερματικό καρκίνο ή ιστορικό δερματικού καρκίνου ή πρώτου βαθμού συγγενή με ιστορικό μελανώματος.
- Λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή η οποία προκαλεί φωτοευαισθησία.
Ορια Εκθεσης
Όσοι κάνουν σολάριουμ οφείλουν να ακολουθούν τις υποδείξεις του κατάλληλα εκπαιδευμένου προσωπικού της επιχείρησης.
Πριν το Σολάριουμ: Αφαιρέστε τα καλλυντικά από το δέρμα σας και αν παίρνετε φάρμακα συμβουλευτείτε τον γιατρό σας επειδή σε συνδυασμό με την υπεριώδη ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσουν φωτοευαισθησία.
Να φοράτε τα προστατευτικά γυαλιά σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίας σας και να τηρείται ο χρόνος έκθεσης που έχει υπολογίσει το εκπαιδευμένο προσωπικό ανάλογα με το μηχάνημα που θα χρησιμοποιηθεί και τον τύπο δέρματος σας.
Μετά το Σολάριουμ: Παρατηρήστε το δέρμα σας! Εάν μετά από 48 ώρες εμφανιστεί ερύθημα, κνησμός ή κάποιος άλλος ερεθισμός να το αναφέρετε στο εκπαιδευμένο προσωπικό της επιχείρησης. Εάν τα φαινόμενα αυτά επιμείνουν, αποφύγετε την ηλιοθεραπεία ή το σολάριουμ για 48 ώρες.