Solarium Thessaloniki: Τα Πάντα Για Τη Βιταμίνη D

ta_panta_gia_thn_vitamini_d_ofelh_bodyshine

Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι περίπου 6 στους 10 Έλληνες έχουν χαμηλή συγκέντρωση βιταμίνης D στο σώμα τους.

 

Πρόκειται για ένα στοιχείο που προκαλεί έκπληξη, αφού ζούμε σε μια χώρα που η ηλιοφάνειά της θα μπορούσε να αποτελεί την καλύτερη πηγή πρόσληψής της.

 

Εισαγωγη

 

Η βιταμίνη D ή «η βιταμίνη του ήλιου», επειδή παράγεται φυσικά από τον οργανισμό μας όταν η ηλιακή ακτινοβολία έρχεται σε επαφή με το δέρμα μας, είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που είναι φυσικά παρούσα σε πολύ λίγα τρόφιμα, και διατίθεται επίσης ως συμπλήρωμα διατροφής.

 

Παράγεται επίσης ενδογενώς όταν οι υπεριώδεις ακτίνες από το φως του ήλιου χτυπάνε το δέρμα και ενεργοποιούν τη σύνθεση βιταμίνης D.

 

Η εποχή, η ώρα της ημέρας, η διάρκεια της ημέρας, το νέφος, η περιεκτικότητα του δέρματος σε μελανίνη και τα αντιηλιακά είναι από τους παράγοντες που επηρεάζουν την έκθεση σε ακτινοβολία UV και τη σύνθεση βιταμίνης D.

 

Γιατι η Βιταμινη D ειναι σημαντικη

 

Αρχικά, τα νεύρα χρειάζονται βιταμίνη D για να μεταφέρουν μηνύματα μεταξύ του εγκεφάλου και κάθε τμήματος του σώματος μας και το ανοσοποιητικό σύστημα χρειάζεται τη βιταμίνη D για να καταπολεμήσει τα εισβάλλοντα βακτήρια και ιούς.

 

Μαζί με το ασβέστιο, η βιταμίνη D βοηθά επίσης στην προστασία των ηλικιωμένων από την οστεοπόρωση. 

 

Η βιταμίνη D έχει πολλαπλούς ρόλους στο σώμα. 

 

  • ενισχύοντας το ανοσοποιητικό και θωρακίζοντας τον οργανισμό από ιώσεις και μικρόβια
  • ρυθμίζοντας τα επίπεδα ινσουλίνης και στη διαχείριση του διαβήτη
  • βοηθώντας στην οστεοπόρωση, γιατί μεγιστοποιεί την απορρόφηση ασβεστίου από τα κόκαλα.
  • μπορεί να μειώσει τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων, οπότε θεωρητικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στη πρόληψη του καρκίνου
  • παίζει μεγάλο ρόλο στην απώλεια βάρους (βρέθηκε ότι όσο υψηλότερα ήταν η D3, σε άτομα που έκαναν δίαιτα, τόσο μεγαλύτερη ήταν και η απώλεια λίπους γύρω από την κοιλιά).

 

vitamini_d_ofelh_bodyshine

Τι συμβαινει εαν δεν παρω αρκετη βιταμινη D

 

Οι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν έλλειψη στη βιταμίνη D επειδή δεν καταναλώνουν ή απορροφούν αρκετή από τα τρόφιμα, η έκθεση τους στο φως του ήλιου είναι περιορισμένη ή τα νεφρά τους δεν μπορούν να μετατρέψουν τη βιταμίνη D στην ενεργό μορφή της στο σώμα.

 

Στα παιδιά, η ανεπάρκεια βιταμίνης D προκαλεί ραχίτιδα, μια κατάσταση στην οποία τα οστά γίνονται μαλακά και κάμπτονται. Σε ενήλικες, η ανεπάρκεια βιταμίνης D οδηγεί σε οστεομαλακία, προκαλώντας πόνο στα οστά και μυϊκή αδυναμία.

 

Μπορω να παρω τη βιταμινη D απο τον ηλιο

 

Το σώμα παράγει βιταμίνη D όταν το δέρμα εκτίθεται απευθείας στον ήλιο και οι περισσότεροι άνθρωποι ικανοποιούν τουλάχιστον μερικές από τις ανάγκες της βιταμίνης D τους. Το δέρμα που εκτίθεται στον ήλιο σε εσωτερικούς χώρους μέσα από ένα παράθυρο δεν παράγει βιταμίνη D.

 

Ωστόσο, παρά τη σημασία του ήλιου για τη σύνθεση βιταμίνης D, είναι συνετό να περιοριστεί η έκθεση του δέρματος στο ηλιακό φως προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος για καρκίνο του δέρματος.

 

Όταν βγαίνετε στον ήλιο για περισσότερο από οτι πρέπει και σε ακατάλληλες ώρες (μεσημεριανές), εφαρμόστε αντηλιακό με SPF (παράγοντα ηλιοπροστασίας) 8 ή περισσότερο.

 

Υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι αδυνατούν να απορροφήσουν τις απαιτούμενες ποσότητες βιταμίνης D από τον ήλιο καθώς λόγω χειμώνα ή γεωγραφικής θέσης, δεν εκτίθενται για αρκετή ώρα στον ήλιο.

 

Σε αυτή την περίπτωση μπορείτε να καταφύγετε στο solarium.

 

Ποιες ειναι οι ποσοτητες βιταμίνης D που πρεπει να λαμβανουμε

(σε διεθνείς μονάδες IU την ημέρα) 

- παιδιά και έφηβοι: 600 IU

- ενήλικες έως 70 ετών: 600 IU

- ενήλικες άνω των 70 ετών: 800 IU

- εγκυμονούσες και γυναίκες που θηλάζουν: 600 IU

 

    Οι καλύτεροι τρόποι για να ανέβουν φυσικά τα επίπεδα της είναι:

     

    H έκθεση στον ήλιο, χωρίς αντηλιακό για 10-20 λεπτά την ημέρα ή η επίσκεψη σε ένα tanning salon μια φορά την εβδομάδα, για μια ολιγόλεπτη συνεδρία Solarium (σύμφωνα με τις οδηγίες κάποιου ειδικού).

     

    Η κατανάλωση τροφών πλουσίων σε βιταμίνη D, όπως ο κρόκος αυγού, το μουρουνέλαιο, τα παχιά ψάρια (σολομός, σκουμπρί, ρέγκα, σαρδέλα).

     

    Διαβάστε επίσης:

    Είναι το Solarium Ασφαλές Για την Υγεία;

     

    Your Sunmaker
    Τσιμισκή 67, Θεσσαλονίκη -  ☎ 2310277970

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    einai_to_solarium_asfales_gia_thn_ygeia

    Είναι Το Solarium Ασφαλές Για Την Υγεία

    kalyteres_arwmatikes_kremes_swmatos_body_moisturiers_bodshine_solarium_thessaloniki_beauty_sou_scrubs_sun_tan_oils_

    Οι Καλύτερες Αρωματικές Κρέμες Σώματος

    bodyshine-solarium-thessaloniki-your-sunmaker

    Solarium Thessaloniki Bodyshine | ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    ΣΧΟΛΙΑ

    Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει.