Πως Βοηθάει το Σολάριουμ στην Υγεία σου

Πως Βοηθάει το Σολάριουμ στην Υγεία σου

Όπως έχουμε ξαναπεί, το σολάριουμ κάνει την ίδια δουλειά με τον ήλιο, απλά ακόμη πιο προστατευμένα.

 

Η Βιταμίνη D είναι από τις πιο σημαντικές βιταμίνες για τον οργανισμό μας και επηρεάζει ποικιλοτρόπως διάφορα ψυχολογικά, δερματικά και σωματικά μας προβλήματα. Έχει επίσης λάβει το προσωνύμιο «η βιταμίνη του ήλιου».

 

Είναι οργανική ουσία, ανήκει και στις βιταμίνες αλλά και στις ορμόνες. Πέραν της πρόσληψής της από τα τρόφιμα, παράγεται φυσικά από τον οργανισμό μας όταν η ηλιακή ακτινοβολία έρχεται σε επαφή με το δέρμα μας.

 

Έχει παρατηρηθεί ότι στην Ελλάδα έχουμε ανεπάρκεια των βιταμινών D και D3. Αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι δεν καταναλώνουμε τις λιπαρές τροφές που την περιέχουν αφού το κύριο λίπος της διατροφής μας είναι το ελαιόλαδο.

 

Επίσης, το γεωγραφικό πλάτος της Ελλάδας δεν επιτρέπει επαρκή υπεριώδη ακτινοβολία τους χειμερινούς μήνες και ιδιαίτερα στις βόρειες περιοχές της.

 

Με το σολάριουμ, μπορείς να λαμβάνεις Βιταμίνη D όλο το χρόνο χάρη στις UVA & UVB ακτινοβολίες. Πάμε να δούμε αναλυτικά πως βοηθάει το σολάριουμ στην υγεία σου.

 

ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΒΙΤΑΜΙΝΗ D

 

Έρευνα έχει δείξει πως η βιταμίνη D παίζει σπουδαίο ρόλο στην δημιουργία καλύτερης διάθεσης και την πρόληψη εμφάνισης κατάθλιψης. Σε έρευνα που άτομα με κατάθλιψη λάμβαναν περισσότερη βιταμίνη D, οι επιστήμονες είδαν βελτίωση των συμπτωμάτων.

 

Η Βιταμίνη D συμβάλλει αποτελεσματικά στη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων σεροτονίνης. Πρόκειται για μία ουσία που δρα ως ορμόνη και νευροδιαβιβαστής στον εγκέφαλο.

 

Τα ελλιπή επίπεδα αυτής συνδέονται άρρηκτα με την κατάθλιψη. Σύμφωνα με τη γνώμη των ειδικών, οι ελλιπείς συγκεντρώσεις Βιταμίνης D, φαινόμενο που παρατηρείται ειδικότερα το χειμώνα, λόγω της ανεπαρκούς έκθεσης στον ήλιο, ασκούν επίδραση στις περιοχές του εγκεφάλου που καθορίζουν τη διάθεση μας.

 

Συνεπώς, οι εναλλαγές στη διάθεση, η συνεχής μελαγχολία και η κατάθλιψη σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με την έλλειψη Βιταμίνης D στο σώμα μας. Το πάσχον από κατάθλιψη άτομο κατακλύζεται από συναισθήματα διαρκούς θλίψης, μόνιμης απαισιοδοξίας και γενικότερης αυξημένης ευαισθησίας. 

 

Οι έφηβοι, τα άτομα με παχυσαρκία, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με χρόνιες ασθένειες είναι οι πιο επιρρεπείς στο να έχουν ανεπάρκεια βιταμίνης D γι'αυτό και διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης.

 

Οι σοβαρές περιπτώσεις κατάθλιψης δυσκολεύουν το άτομο να σηκωθεί από το κρεβάτι ή να συμμετάσχει σε υπαίθριες δραστηριότητες. Η κοινωνική απομόνωση επιδεινώνει τα συμπτώματα.

 

Δεδομένου ότι αυτά τα άτομα περνούν λιγότερο χρόνο έξω, δεν έχουν την απαραίτητη έκθεση για να αυξηθούν αρκετά τα επίπεδα βιταμίνης D. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να βρεθούν άλλες λύσεις για να λάβουν τη Βιταμίνη (λόγου χάρη σολάριουμ, συμπληρώματα Βιταμίνης, σωστή διατροφή)

 

Η βιταμίνη D είναι τόσο ζωτικής σημασίας για την ψυχική υγεία όσο είναι απαραίτητη για τη σωματική υγεία. Πρόσθεσε τροφή πλούσια σε βιταμίνη D στη διατροφή σου.

 

pws_voithaei_to_solarium_sthn_ygeia_sas_solarium_bodyshine_thessaloniki_katathlipsi_depression_

 

ΑΚΜΗ ΚΑΙ ΒΙΤΑΜΙΝΗ D

 

Η ακμή είναι μια δερματική πάθηση όπου οι πόροι σου μπλοκάρονται ή φράσσονται, προκαλώντας τη δημιουργία κόκκινων εξογκωμάτων ή μαύρων στιγμάτων στο δέρμα σου.

 

Η ακμή μπορεί να προκληθεί από αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών, τα βακτήρια, τα έλαια και πολλά άλλα. Εάν έχεις ακμή, η έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να είναι μέρος αυτού που προκαλεί τα συμπτώματα ή τα επιδεινώνει.

 

Η βιταμίνη D έχει την ιδιότητα να ενεργοποιεί κάποια κύτταρα του αίματος τα οποία επιτίθενται σε νεκρά κύτταρα που προκαλούν ακμή! Γνωστά και ως μακροφάγοι, αυτά τα αιματικά κύτταρα μετατρέπουν τα κακά βακτήρια σε θρεπτικά στοιχεία για τον οργανισμό!

 

Συγκεκριμένα, οι μακροφάγοι διαφέρουν από τους άλλους αμυντικούς μηχανισμούς του δέρματος στην αντιμετώπιση της ακμής. Κι αυτό γιατί αντί να προκαλέσουν κοκκινίλα και πύον για να νικήσουν ένα βακτήριο (άρα να δημιουργήσουν σπυράκι), απλά επιτίθενται κατευθείαν στο βακτήριο και έτσι το δέρμα μένει καθαρό και υγιές.

 

Το 2006, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι πάνω από το 41% του πληθυσμού των ΗΠΑ είχε έλλειψη της ορμόνης που ονομάζεται βιταμίνη D. Οι ερευνητές αρχίζουν να διερευνούν πώς η βιταμίνη D ρυθμίζει το ανοσοποιητικό σύστημα.

 

Αυτή η σύνδεση του ανοσοποιητικού συστήματος μπορεί να εξηγήσει τη σχέση μεταξύ των επιπέδων βιταμίνης D και της υγείας του δέρματος.

 

Σε μια μελέτη του 2014, τα άτομα που είχαν οζώδη ακμή διέτρεχαν πιο σοβαρά συμπτώματα εάν είχαν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D. Ενώ, τα ίδια άτομα παρουσίασαν σημαντικά βελτιωμένα αποτελέσματα όταν λάμβαναν τα κατάλληλα ποσοστά βιταμίνης D.

 

Η βιταμίνη D έχει επίσης αντιφλεγμονώδη ιδιότητα. Η ύπαρξη επαρκών επιπέδων βιταμίνης D στο ανοσοποιητικό σου μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των φλεγμονωδών συμπτωμάτων της ακμής.

 

Η λήψη βιταμίνης D θα μπορούσε επίσης να είναι ένας εναλλακτικός τρόπος αντιμετώπισης της υποτροπιάζουσας ακμής που εμφανίζεται κόκκινη και φλεγμονώδης.

 

pws_voithaei_to_solarium_sthn_ygeia_sas_solarium_bodyshine_akmi_acne_spyria_spyri_thessaloniki_

 

ΔΕΡΜΑ ΚΑΙ ΒΙΤΑΜΙΝΗ D

 

Η βιταμίνη D είναι γνωστή για την αντιφλεγμονώδη δράση της στο δέρμα. Ανακουφίζει τις ήδη υπάρχουσες φλεγμονές και μειώνει την ερυθρότητα που προκαλούν.

 

Ανανεώνει τα κύτταρα, προστατεύει από τις ελεύθερες ρίζες και έχει αντιγηραντικές ιδιότητες, καθώς η αντιοξειδωτική της δράση αποτρέπει την πρόωρη γήρανση του δέρματος.

 

Αν τον τελευταίο καιρό έχεις παρατηρήσει πως η επιδερμίδα σου έχει θαμπή όψη, τότε είναι πολύ πιθανό αυτό να είναι σοβαρό σημάδι έλλειψης βιταμίνης D. Αν επίσης, διακρίνεις πως το δέρμα σου έχει χάσει την ελαστικότητά του τότε σίγουρα τα κύτταρα του δέρματος σου χρειάζονται μεγαλύτερη ποσότητα βιταμίνης D για να αναγεννηθούν και να παραμείνουν υγιή.

 

Να σημειώσουμε πως οι κρέμες προσώπου που είναι εμπλουτισμένες με βιταμίνη D αποτελούν την ιδανική επιλογή για όσους έχουν ευαίσθητη επιδερμίδα ή τάση για δερματικούς ερεθισμούς και κοκκινίλες.

 

Επίσης το ξηρό και αφυδατωμένο δέρμα που προκαλεί φαγούρα είναι ενδεικτικό σημάδι ανεπάρκειας βιταμίνης D. Αυτή η δερματική διαταραχή συνήθως παρουσιάζεται σε περιοχές όπως τα μάγουλα, το πηγούνι και το μέτωπο.

 

Στις περιπτώσεις που κάποια άτομα έχουν έντονη ανεπάρκεια μπορεί να προκληθεί μέχρι και έκζεμα, εξαιτίας της δυσλειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος. Η συγκεκριμένη βιταμίνη ελαττώνει τις δερματικές βλάβες, καθώς καταπολεμά και το έκζεμα.

 

pws_voithaei_to_solarium_sthn_ygeia_sas_solarium_bodyshine_spyria_spyri_thessaloniki_ekzema_eczema_derma_dermatitida_

 

ΨΩΡΙΑΣΗ ΚΑΙ ΒΙΤΑΜΙΝΗ D

 

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια αυτοάνοση δερματική νόσος με ισχυρή γενετική προδιάθεση, που χαρακτηρίζεται από παρατεταμένη φλεγμονή και ακολουθούμενη από ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό κερατινοκυττάρων και δυσλειτουργική διαφοροποίηση.

 

Επηρεάζει την υγεία ενός μεγάλου μέρους του πληθυσμού, ένα σημαντικό ποσοστό των οποίων συνεχίζει να έχει τη νόσο καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του.

 

Η μεγαλύτερη κατανόηση που έχει προκύψει τα τελευταία χρόνια για τα αίτια που πυροδοτούν τη νόσο, δίνει νέες ελπίδες για την βελτίωση της ποιότητας ζωής αυτών των ασθενών, στα πλαίσια της βελτίωσης της συνολικής κατάστασης της υγείας τους.

 

Η βιταμίνη D3 έχει έναν ιδιαίτερο ρόλο στη ψωρίαση. Όπως και σε άλλα αυτοάνοσα νοσήματα, η ψωρίαση σχετίζεται με έλλειψη και αντίσταση στη βιταμίνη D. Στην ψωρίαση όμως, η έλλειψη της βιταμίνης D, έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία.

 

Η βελτίωση των επιπέδων της βιταμίνης D, θεωρείται ότι είναι ένας από τους βασικούς λόγους που η ψωρίαση βελτιώνεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, μετά την έκθεση στον ήλιο.

 

Δεδομένης της τρέχουσας γνώσης, είναι λογικό να πιστεύουμε ότι η παραγωγή βιταμίνης D θα μπορούσε τουλάχιστον εν μέρει να επηρεαστεί σε δερματικές ψωριασικές βλάβες, οι οποίες μπορεί να συμβάλλουν στην επιδείνωση των συμπτωμάτων.

 

pws_voithaei_to_solarium_sthn_ygeia_sas_solarium_bodyshine_spyria_spyri_thessaloniki_psoriasi_psoriasis_derma_dermatitida_

ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ ΚΑΙ ΒΙΤΑΜΙΝΗ D

 

Η βιταμίνη D παίζει βασικό ρόλο στη ρύθμιση του ασβεστίου και στη διατήρηση των επιπέδων του φωσφόρου στο αίμα, δύο παράγοντες σημαντικοί για τη διατήρηση υγιών ιστών.

 

Η ανεπάρκεια της βιταμίνης στα παιδιά, μπορεί να προκαλέσει ραχίτιδα, μια μεταβολική πάθηση στην οποία τα οστά γίνονται αδύναμα, μαλακά και επιρρεπή σε κατάγματα. Στους ενήλικες η έλλειψη βιταμίνης, εκδηλώνεται ως οστεοπόρωση.

 

Η οστεοπόρωση είναι η πιο κοινή ασθένεια των οστών, των ηλικιωμένων ανδρών και των γυναικών μετά την εμμηνόπαυση.

 

Επαρκή επίπεδα της βιταμίνης D διατηρούν την αντοχή των οστών και μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη της οστεοπόρωσης σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, σε μη κινητικά άτομα που παρουσιάζουν δυσκολία στην άσκηση, σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και σε άτομα που υποβάλλονται σε χρόνια θεραπεία με κορτικοστεροειδή.

 

pws_voithaei_to_solarium_sthn_ygeia_sas_solarium_bodyshine_thessaloniki_osteoporosi_osteoporosis_

 

ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΒΙΤΑΜΙΝΗ D

 

Έρευνες των τελευταίων δέκα ετών επιβεβαιώνουν πως η βιταμίνη D είναι ρυθμιστικός παράγοντας για το ανοσοποιητικό σύστημα, το αναπνευστικό, το μεταβολικό σύνδρομο, τις λοιμώξεις, την εκδήλωση αλλεργιών, την πρόληψη του καρκίνου και του διαβήτη.

 

Η βιταμίνη D μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, σύμφωνα με ευρήματα έρευνας του 2008, ενώ βοηθά και στην πρόληψη εμφάνισης κρυολογήματος με βάση έρευνας του 2010.

 

Η "βιταμίνη του ήλιου" διαθέτει πληθώρα ευεργετικών ιδιοτήτων. Υπάρχει μία σειρά από θρεπτικές ουσίες που το σώμα μας δεν μπορεί να παραγάγει μόνο του, αλλά τις λαμβάνει κυρίως μέσω της τροφής.

 

Η βιταμίνη D3 αποτελεί εξαίρεση, καθώς ο ανθρώπινος οργανισμός την παράγει κυρίως μέσω της έκθεσης στον ήλιο. Συγκεκριμένα, μέσω της τροφής παίρνουμε το 10-20% της αναγκαίας ποσότητας βιταμίνης D και το υπόλοιπο το παράγουμε με την έκθεση στις ακτίνες UV. 

 

Η βιταμίνη D διευκολύνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης D είναι απαραίτητη για τη σωστή ανάπτυξη των οστών και των δοντιών αλλά και για την αυξημένη αντίσταση σε ορισμένες ασθένειες.

 

pws_voithaei_to_solarium_sthn_ygeia_sas_solarium_bodyshine_thessaloniki_gripi_griph_anosopoihtiko_systhma_

 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

 

Για όλους τους παραπάνω λόγους καλό θα ήταν να λαμβάνεις την επαρκή ποσότητα βιταμίνης D μέσω της έκθεσης στις ακτίνες, της κατανάλωσης συγκεκριμένων τροφών, αλλά και συμπληρωμάτων διατροφής.

 

Γενικά, όσο αυξάνονται τα επίπεδα της βιταμίνης D στο αίμα τόσο μειώνεται η ολική θνησιμότητα.

 

*Να θυμάσαι το πιο σημανικό: 

 

Όλοι μας έχουμε καθήκον να είμαστε συνεπείς απέναντι στον εαυτό μας και προπάντων απέναντι στην υγεία μας.

 

Εσύ ακόμη αναρωτιέσαι γιατί να κάνεις σολάριουμ το χειμώνα;

 

Διάβασε επίσης:

 

 ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΣΟΛΑΡΙΟΥΜ 

 

 ΒΙΤΑΜΙΝΗ D & COVID-19 

 

Τσιμισκή 67, Θεσσαλονίκη
☎ 2310 277970
info@solariumthessaloniki.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

mathe_ta_panta_gia_to_solarioum_to_xeimwna_bodyshine_solarioum_thessaloniki_

Μάθε Τα Πάντα Για Το Σολάριουμ Το Χειμώνα

kalyteres_arwmatikes_kremes_swmatos_body_moisturiers_bodshine_solarium_thessaloniki_beauty_sou_scrubs_sun_tan_oils_

Οι Καλύτερες Αρωματικές Κρέμες Σώματος

ntouz_meta_to_mayrisma_blog_post_bodyshine

Ντους Μετά Το Μαύρισμα: Εδώ Είναι Τι Πρέπει Να Γνωρίζεις!

ΣΧΟΛΙΑ

Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει.